Fredning
ved Louise Finderup
Kulturarvsstyrelsen er den instans som varetager fredningen af bygninger rundt om i landet. Der er i alt ca. 9000 fredede bygninger, og de spænder vidt fra lokummer i Krystalgade, til LO skolen i Helsingør og kulturlandskaber, som f.eks Frederiksberg Have.
Fredning går i sin enkelthed ud på at frede områder og bygninger, som har en stor fortælleværdi om betydningsfulde perioder i historien, og med en national betydning. Derfor vurderer Kulturarvsstyrelsens arkitekter og rådgivere på både det miljømæssige, arkitekturhistoriske og kulturhistoriske i en bygning eller et område. Det er også Kulturstyrelsen, man rådfører sig med, hver gang noget skal renoveres eller ombygges i en fredet bygning.
Kompleksiteten i fredningen:
Det er en kompleks opgave at give sig i kast med restaurering af en fredet bygning.
Set fra et rent byggeteknisk perspektiv, skal man i mange tilfælde ’gætte’ sig til hvordan f.eks. en væg er konstrueret, da der ikke findes tegninger eller beskrivelser på byggeriet, sådan som vi kender det i dag. I stedet må man lave inspektionshuller i de forskellige bygningsdele, for at komme ’ind bagved’ og se hvordan konstruktionen er lavet.
Kulturarvsstyrelsen skal nemlig give sin godkendelse til stort set alle beslutninger om restaurering, lige fra indsættelse af ny loftsbjælke til udskiftning af lille stykke træ ved dørlås. Derfor spiller samarbejdet med Kulturstyrelsen en væsentlig rolle i byggeprocessen.
Vedrørende istandsættelse af både fredede og bevaringsværdige bygninger, findes der masser af rådgivning at hente, både på nettet og via litteratur. Hvis du ønsker information om hvor du kan finde råd og vejledning, så læs mere under nedenstående Links https://www.kulturarv.dk/
Hvis du vil se om dit hus evt. er fredet eller bevaringsværdigt, kan du gå ind på Kulturarvsstyrelsens database (link her til: https://www.kulturarv.dk/
På Kulturarvsstyrelsens hjemmeside kan du også læse mere om hvordan et hus bliver fredet eller erklæret bevaringsværdigt.