Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/stengade58.dk/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
ugen der gik – uge 35 | Stengade58

ugen der gik – uge 35

Arkitektbesøg

Både Leif (vores arkitekt) og Jesper (vores arkitekt og sagsbehandler fra kulturstyrelsen) har været  på besøg. Ud over at de begge var meget interesseret i at se de fine bemalede loftbrædder, som vi fandt i sidste uge, fik vi også drøftet ”alle de løse ender”.

Facaden

Da Rådhuset jo fylder rimelig meget i landskabet for tiden, måtte vi leje et lille rullestillads så vi kunne arbejde ”efter lukketid” med at banke puds af facaden. Det var hårdt arbejde, og jeg kender et par stykker der sov godt om natten i sidste uge….! Men fantastisk var det, at blotlægge de fine udskæringer der dukkede op i bindingsværket. Her følger en lille tekst, som Lars Bjørn Madsen(museumsinspektør, arkivar Helsingør Kommunes Museer) sendte mig:

“Jeg så i går det blottede bindingsværk med de udskårne, korskronede kølbuer og blev i sagens natur dybt begejstret. Ikke mindst, da bemalingen også var bevaret, hvilket kunne give håb om, at ældre malingslag vil kunne afsløres. Fyldholterne må være fjernet i forbindelse med ændring af stueetagen, men det blottede bindingsværk fortæller jo med al tydelighed, at vi har et renæssancehus bevaret her. De korskronede kølbuer er jo såre typiske for Helsingør, og denne tradition skyldes utvivlsomt de håndværkere, der kom hertil fra Tyskland og andre lande i forbindelse med de mange byggerier i kølvandet på Kronborg-æraen, da man finder dem, såvel i Tyskland, Schweiz og Frankrig.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heldigvis var der kun et lille stykke bindingsværk der skulle skiftes, – resten var sundt og godt. Rune som jo er blevet vores bindingsværks-specialist har allerede sat et nyt stykke tømmer i.

Nu er udfordringen at finde en facade-løsning, der både kan tage etiske, økonomiske, historiske og funktionelle hensyn.

Fliser

Hurra vores fliser til badeværelserne er kommet. Og til min store glæde var begge arkitekter begejstrede over vores valg…..! De er altså også fantastisk flotte. Det er cementfliser, som bliver glaseret i hånden, ved at der hældes glasur i en metal-gitter ramme. På det rigtige tidspunkt fjernes rammen og glasuren tørrer, uden at løbe sammen. Fliserne er åbne i overfladen, og skal forsegles og vokses. Men de har en dybde i glasuren, lidt lige som en kalket overflade. Mønstrene er inspiration fra 1800-tallet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Murerne er tilbage

Murerne Dave og Wade er tilbage efter deres ferie. Og der er masser at tage fat på. De er startet med at lægge tegl-gulvet i trapperummet/indgangen. Tegl som en af vores venner fra Stengade har skaffet fra et andet gammelt byhus i Helsingør. ( hvor de skulle bare smides ud) Tak for det Richard ! – det blir` rigtig flot.

 

Fint besøg

Ugen bød også på et rigtig spændende besøg af Arne Hansen.  Han har gennem en lang årrække, mere præcist fra 1968-1980, været bestyrer af Materialhandelen Stengade 58 (senere Matas). Han kunne fortælle en masse sjove historier fra en svunden tid. Bl.a at de dengang beskæftigede 8 lærlinge og adskillige svende. De solgte uanede mængder af produkter til hjemme bryg, til svenskerne. Når de fik propper hjem, modtog de 25.000 propper i en kæmpe stor sæk. De måtte åbne den på gaden og køre propper i trillebør, ind i gården, hvor de så blev pakket i ”salgbare” posestørrelser. Han fortalte historier om Hr og fru Radeck som ejede ejendommen og boede i side og forhuset.  Hr. Radeck var hovmester og sejlede på de store verdenshave. Han vendte kun hjem 3-4 gange om året. Han var en venlig mand og bød af og til personalet på ”en skænk”.  Fru Radeck sad sommeren igennem på en solrig plads i gården og lavede håndarbejde, især var hun glad for at kniple.  Deres søn Bent Radeck arbejdede i Materialhandlen, og blev så vidt jeg husker, også indehaver af forretningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *